Monday 8 September 2008

De antrenament ...

Data:06.09.08 - 07.09.08
Locatie: Muntii Bucegi
Participanti: Tori, Tudor, Rudy
Poze:http://picasaweb.google.com/nagy.rudolf/2008_09_07CreastaMorarului


-lungime 41 km
- diferenta de nivel pozitiva: +2150 m
- diferenta de nivel negativa: -2150 m
- timpi pentru primii clasati: 4h
- timp mediu pentru intreg traseul: 7h30 – 8h
- 3 puncte de sosire intermediare: Casa Folea-PC.3; Funduri-PC.7; Plaiul Foii-PC.13

- 1 punct de sosire final: Zarnesti Centru
- 2 limite de timp:

  • La Table (PC.5) – 3h30’ de la start,
  • Plaiul Foii (PC.13) – 6h30 de la start

  • 1 zona timp mort: intre PC.7-Funduri si PC.8-Valea Urzicii

Cam asa s-ar putea descrie Maratonul Pietrei Craiului. In 4 Octombrie 2008 se organizeaza a 3-a editie a acestui concurs. In 2007 am participat alaturi de Toti, Tudor, Adi Rendiu cu JP si am terminat concursul, un maraton, primul meu maraton. Anul acesta sper sa revin la startul concursului si sa particip din nou. De data asta JP si Adi probabil nu vor mai fii ca si participanti fiind plecati din tara.
Mai este aproape 1 luna pana la concurs. Caldura din Bucuresti nu ma ajuta in antrenamente doar cladirea de birouri in care lucrez ofera 13 etaje de scari pt antrenament. Se apropie weekendul, iar sunt fara planuri. As dori o tura de 2 zile cu bicla dar nu am transport. Pana la urma planuiesc o tura solitara, lucru ce nu am facut de multa vreme. Insa ... in ultimul moment un mesaj pe YM: "Salut. Ceva planuri pt we?". Era Tori. Se antrena pt maratonul pietrei craiului si era singur. In 5 minute era totul arajat. Aveam plan pt we. "Mers alert, nu alergat; prin Bucegi".
Sambata dimineata ne intalnim in Gara de Nord. Alegem metoda traditionala de calatorit. In tren conversam cu Irina si partenerii ei de tura despre Peru, Japonia, UK, etc. 9:30 Busteni, facem alimentarea, ne despartim de Irina si o cotim catre Gura Diham. Mica pauza de masa si incepe traseul. Tori nu se dezminte si impune un ritm alert. Incerc sa ma tin de el dar este greu. Nu am mai mers de multa vreme in asemenea ritm. Tori se mai opreste din cand in cand dar tine ritmul lui. Ma uit din cand in cand la altitudinea aratata de ceas: urcam bine.
Ajungem la cantonul Morarului unde alimentam cu apa. De aici pana la Vf. Omu nu mai gasim apa. In scurt timp intram in Valea Morarului, descoper o noua poteca de a ajunge la Timbal. Pe langa poteca zmeura coapta cat cuprinde. Nu putem rezista tentatiei si renuntam pt cateva minute la antrenament si ne bagam in zmeuris. Suntem cu urechile ciuruite la urs, acesta fiind locul unde m-am intalnit cu EL, dar aceasta este alta poveste.
Trecem de Timbal si incepem sa innotam in jnepeni pt a iesii in Creasta Balaurilui/Bucoiului Mic. Ajungem in creasta, trecem de "pasul" traseului si ne indreptam catre traseul turistic ce duce la Vf. Omu. Ora 15:00, Vf. Omu. La statia meteo curatenie generala. Radu cu barosul curata vechile birouri de la etaj. Aflam ca statie este plina, la fel si cabana asa ca ne ramane loc doar in refugiul salvamont.
Un turist obisnuit in acest moment s-ar opri, si-ar desface bagajele, si-ar pune cortul, s-ar odihni, ar face poze. Noi insa aztazi nu suntem turisti obisnuiti, asa ca ne indreptam catre valea Gaura. Aproape de Hornul Mare al Malaiestilor il recunosc pe Serban si tatal lui, iesiti la antrenament.
PS: amandoi au participat si terminat in 2006 Ultra Trail de Mont Blanc.
Ajungem in fundul vaii Gaura, unde descoperim un peisaj de vis. In apropierea unei stane alimentam cu apa si pornim catre Poiana Gutanului. Drumul ar tb sa coboare dar in schimb ne intampina urcari. Asta este, urcam, pana la urma tb sa ajungem la Omu. Dupa cateva urcusuri poteca se stabilizeaza si urmeaz curba de nivel. Pacat ca nu am avut aparat foto, peisajul era de vis; eram intr-o zona in care nu mai trecusem.
La un moment dat zarim Casa de Vanatoare, semn ca tb sa schimbam marcajul. Gasim stalpul indicator si noul traseu. Urcarea in saua Batrana: cca 500m urcare. Niste baieti ne incurajeaza: "Va prinde noaptea", "Urcusul este criminal". Noi le multumim si ne vedem de ale noastre. Intradevar urcusul era continuu, abrupt si provocator in acelasi timp. Primii 200m am mers continuu. Ne-am departat unul de altul dar nu ne pasa. Fiecare era in ritmul lui. Am depasit zona de grohotis, urma o panta de iarba de 200m diferenta de nivel. Poteca abia descifrabila. Urc in serpentine sa folosesc echilibrat picoarele. La un moment dat il zaresc pe Tori aproape de saua Batrana. Stiu ca suntem aproape, urc peste treptele de iarba. La un moment dat zaresc releul Costila, semn ca am ajuns in sa. Momente de satisfacie. Soarele incepea sa apuna cand pornim pe creasta Guranului catre Omu. Trecem de jnepeni si incepem marsul catre Omu.
200m, 100m, 50m si statia este dupa curba de nivel. Am reusit! >2500m urcare, cca 1000m coborare, 9h. Pacat ca nu am avut GPS pt a avea cifre mai exacte.
Statia ne astepta cu caldura si ciorba de miel. Hotaresc planul pt duminica: Coltii Morarului. Tori accepta sa ne insoteasc si sa ne fie ghid/cap de coarda, el parcurgand traseul si vara si iarna.

poze de pe creasta morarului: http://picasaweb.google.com/nagy.rudolf/2008_09_07CreastaMorarului

Ziua de duminica s-a terminat cu o coborare de la Omu, cum se putea altfel :), prin Malaiesti si Tache Ionescu. A durat 3h.

1 comment:

constantin said...

Nice job.
Pacat ca nu pot participa anul acesta la maraton :-( Multa bafta si sa scoti sub 6h 30'