Monday 22 February 2010

Prospectand in Bulgaria (Враца)

Data: 20.02.10-21.02.10
Locatie: Vratsa-Враца
Participanti: Mihai, Corina, Rudi
Poze: http://picasaweb.google.com/nagy.rudolf.sandor/

Toata saptamana riscul de avalansa nu a scazut sub 4. In we se anunta un nou front de precipitatii ce va lovi centrul tarii. Pentru sambata se anuntau temperaturi de primavara. Cu aceste conditii initiale incepeam cautarile pentru petrecerea sfarsitului de saptamana. Mihai avea in gand un catarat la Veliko. Ideea i-mi suradea. La tura se inscrie si Corina dar ea s-a saturat de Veliko si vrea alta zona. Dupa 30 minute avem si o alternativa: Vratsa.

Iesim vineri seara din Romania cu directia Veliko, Phoenix Hostel, Nick si Cathy fiind gazdele noastre. O ultima comanda la Pizza Tempo urmata de o Zagorka. Dimineata echiparea, setam GPS-ul catre Vratsa si in nici 2h suntem la destinatie. Nu stiam la ce sa ne asteptam de la aceasta zona. Cu cat ne apropiam mai mult cu atat ne dam seama ca suntem BINE. Cum facem stanga in Vratsa catre munte ni se dezvaluie peretii: nenumarate creste, turnulete, pereti mici si mari. Am nimerit intr-un paradis de catarare. Gasim repede zona de la care am listat descrieri si ne apucam de treaba intrand intr-un traseu de 4 lungimi. Catarare frumoasa pe o stanca curata si compacta. Iesind in creasta ni se dezvaluie peretele central, ca un Peretele Vaii Albe de calcar.

Pentru retragere descataram o via ferata si pana seara ne dam la escalada. Corina nu apuca sa se dea si ea din cauza unei ploi de "vara". Udati ne retragem la masina si incepem sa cautam cazare. Cu greu dupa 1h gasim cazare in Vratsa la un hotel (tripla 60 leva).

Duminica vremea conform prognozei s-a racit. Daca sambata erau 19 grade duminica erau doar 3. Vizitam pestera Ledenika, care la cei 4 leva merita toti banii. Este cea mai frumos amenajata pestera in care am fost. Dupa pestera continuam periclul la o alta minune carstica: Podul lui Dumnezeu.

Vratsa, o zona in care mai trebuie sa revenim.

Vratsa climbing:




Podul lui Dumnezeu (Bozhi Most):



2 comments:

Silvique_ms said...

Interesanta locatia. Felicitari pentur o idee originala ;)

cezar said...

traiasca netul!asa aflai de la tine de aceasta zona,mi-e si rusine sa zic ca sunt din gr,vecin cu bg,credeam ca stiu binisor bg,dar nu e asa...un link sdgproperties.com/gallery/vratsa cu...pina in 10 mii de euroi gasesti o casuta brici in zona.pestera ledenika(ma miram eu de berea luata din metro ruse,de unde isi trage numele)este in vracanski park o zona turistica din bg.ai dreakului cefe groase,de la mincat castraveciori cornison ne-au luat-o iar in fata...poate vine madam udea pe aici si se inspira.